De fleste af os har oplevet flyforsinkelser. Typisk vil flyselskabet kompensere med madkuponer, men er forsinkelsen på mere end 3 timer i forhold til det planlagte tidspunkt for ankomst er du dog typisk berettiget til meget mere end blot madkuponer! – Kompensationens størrelse afhænger af turens længde og forsinkelse og du kan f.eks. få hjælp til at indhente kompensation hos Flypenge, Flyhjælp eller Flyforsinkelse. Du kan både søge erstatning for fly du har booket selv og for flyvninger gennem charterselskaber og du kan søge erstatning for flyvninger der ligger op til 3 år tilbage i tiden.

 

Det gælder dog ikke, hvis aflysningen skyldes usædvanlige omstændigheder som uvejr, strejke eller fabrikationsfejl på flyet. – I visse tilfælde er strejke undtaget, og man kan alligevel få kompensation. Typisk når et selskabs eget personale strejker, som det er tilfældet med SAS. – Om SAS-strejken er omfattet, afhænger af konkret vurdering i hver enkelt sag.

Kompensationens størrelse

Kompensationens størrelse afhænger af afstanden der skal flyves samt forsinkelsens længde. Se mere i nedenstående oversigter:

 

Flyvning på under 1.500 km
ForsinkelseKompensation
Efter 2 timerForplejning, 2 gratis telefonopkald/e-mail og hotelophold og transport hvis dette er nødvendigt.
Efter 3 timerOvenstående + kompensation på ca. 1.850,- pr. person (250 euro)
Efter 5 timerRefundering af flybilletten helt eller delvist hvis denne ikke benyttes.

 

 

Flyvning på 1.500 – 3.500 km
ForsinkelseKompensation
Efter 3 timerForplejning, 2 gratis telefonopkald/e-mail og hotelophold og transport hvis dette er nødvendigt og kompensation på ca. 3.000,- pr. person (400 euro)
Efter 5 timerRefundering af flybilletten helt eller delvist hvis denne ikke benyttes.

 

 

Flyvning på over 3.500 km
ForsinkelseKompensation
Efter 3 timerForplejning, 2 gratis telefonopkald/e-mail og hotelophold og transport hvis dette er nødvendigt og kompensation på ca. 2.250,- pr. person (300 euro)
Efter 4 timerForplejning, 2 gratis telefonopkald/e-mail og hotelophold og transport hvis dette er nødvendigt og kompensation på ca. 4.500,- pr. person (600 euro)
Efter 5 timerRefundering af flybilletten helt eller delvist hvis denne ikke benyttes.

Fremgangsmåde

Du kan enten selv rejse krav mod flyselskabet eller få professionel hjælp. Sidstnævnte kan være en god ide, da flyselskaberne ofte ikke frivilligt udbetaler kompensation. Der findes flere udbydere, der alle opererer ud fra samme princip om no cure no pay. Det vil sige, at det er gratis for dig, hvis det ikke er muligt at få kompensation for dig mens de tager en andel af ”gevinsten”. Du kan f.eks. få hjælp hos nedenstående, der alle har brugervenlige hjemmesider.

FLypenge
Flyhjælp
Flyforsinkelse

 

Forudsætninger

  • Flyselskabet er fra EU eller din af- eller hjemrejse er fra/til Europa. (Flyver du f.eks. fra København til Krabi og mellemlander i Doha, hvor forsinkelsen opstår på flyvningen Doha – Krabi, så er du stadig berettiget til kompensation, da udgangspunktet var en europæisk lufthavn)
  • Flyselskabet kan undgå at betale kompensation ved flyforsinkelse, hvis denne skyldes “usædvanlige omstændigheder”. Dette er et meget elastisk begreb, men dog noget der vurderes hårdt i retten. Flyselskabet skal nemlig også bevise, både at årsagen til forsinkelsen var “usædvanlig” OG at flyselskabet gjorde alt hvad man med rimelighed kunne forvente, for at undgå forsinkelsen.
Andre artikler fra nyhedsbrevet:

Guide: Skal jeg bestille fly eller hotel først?

Optjen point til gratis fly med Bank Norwegian Kort